Το παρόν θέμα αφορά τη  δημιουργία τουριστικής διαδρομής της  περιοχής του δήμου Μετεώρων, η οποία θα εμπεριέχει τοπικά στοιχεία ανάλογα των τουριστικών θέλγητρων, αναδεικνύοντας τις φυσικές  ομορφιές μέσα από τον γεωφυσικό προσανατολισμό της, αλλά και το πολιτισμικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας  και θα βασίζεται σε μορφές τουρισμού, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τα σύγχρονα ενδιαφέροντα του μετακινούμενου τουριστικού πλήθους. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων οι μαθητές της Α τάξης εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσουν τουριστικές διαδρομές για τα Μετέωρα-Καλαμπάκα.

Οι βασικοί στόχοι της δράσης μας είναι ο μαθητής να:

  • κατανοήσει την έννοια του τουρισμού και τους σκοπούς της τουριστικής μετακίνησης
  • προσδιορίσει τα είδη και τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού και να αντιληφθεί τις διαφοροποιήσεις μεταξύ μαζικού τουρισμού και εναλλακτικών μορφών
  • κατανοήσει την έννοια και να προβεί σε αναγνώριση των τουριστικών θέλγητρων – αξιοθέατων και των τουριστικών πόρων μιας περιοχής
  • μελετήσει τους τουριστικούς πόρους της περιοχής διαπραγμάτευσης και να προβεί σε ανακαλύψεις νέων ανεκμετάλλευτων
  • εκπονήσει βάσει ενός ή περισσοτέρων ειδών τουρισμού μία τουριστική διαδρομή
  • διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές διαδρομές εμπλουτίζοντας αυτές με νέα τουριστικά στοιχεία και να προτείνει εναλλακτικές/συμπληρωματικές διαδρομές

Το θέμα διαπραγματεύεται όλα τα τουριστικά στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος  της συγκεκριμένης περιοχής, δημιουργώντας διαδρομές με δύο τρόπους:

Α. Μια ψηφιακή περιήγηση (virtual tour) η οποία βασίζεται σε δράσεις  εναλλακτικής μορφής θρησκευτικού τουρισμού (π.χ. περιήγηση στην μοναστική πολιτεία  των Μετεώρων)

Β. Μια διαδρομή στα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (points of interest) που υπάρχουν στην πόλη της Καλαμπάκας. Θα παρουσιάζονται τα ήδη υπάρχοντα με επιπλέον στοιχεία τα οποία δεν έχουν επαρκώς αξιοποιηθεί (π.χ.  επισκέψεις σε εξωκλήσια – στην επίσκεψη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Καλαμπάκας  με συμπλήρωση μουσείων ή άλλων αναξιοποίητων ιστορικών και πολιτιστικών  χώρων κ.λπ.).

Στο πλαίσιο του μαθήματος και σε συνεργασία με τους μαθητές του τομέα πληροφορικής θα δημιουργηθεί:

  1. ένα ψηφιακό (virtual) tour για τους ιερούς βράχους των μετεώρων και τα βασικότερα μοναστήρια.
  2. ένας ψηφιακό χάρτης που θα παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Καλαμπάκας.

Επιπρόσθετα οι ομάδες των μαθητών θα κατασκευάσουν Τέχνημα (σε χαρτόνι) με αποτυπωμένες διαδρομές σε χάρτη και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος,  με παράλληλη χρήση Φωτογραφικού Υλικού.

Categories: projects