Σχέδια Δράσης 2020

1epal.kalamp@gmail.com | (24320) 75196

Πράσινη Ενέργεια και Τεχνολογία

Το Σχέδιο Δράσης του σχολείου μας έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων , της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια. Οι Δράσεις μας κινητοποιούν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την πρωτοβουλία των μαθητών, στοιχεία που αποτελούν θεμέλιο για την ανάπτυξη της αυθεντικότητας και της καινοτομίας.

Εικονικό Μουσείο

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία μιας ειδικά διαμορφωμένης ψηφιακής περιήγησης/ξενάγησης με τη χρήση Γυαλιών Εικονικής Πραγματικότητας (VR Headset) για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών της πόλης της Καλαμπάκας (https://meteoramuseum.gr/). Οι μαθητές θα μπορούν να επισκεφτούν με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας το μουσείο και τις συλλογές του.

Έξυπνοι κάδοι με Φωτοβολταϊκό πάνελ

Βασικός σκοπός μας είναι η βελτίωση και επέκταση του συστήματος έξυπνων κάδων που υλοποιήσαμε το προηγούμενο σχολικό έτος. Πρόκειται για ένα έργο που κοσμεί μόνιμα πλέον τον κύριο διάδρομο του σχολείου μας και το οποίο οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Επαλ Καλαμπάκας χρησιμοποιούν καθημερινά, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και ενισχύοντας την κουλτούρα της πράσινης ανάπτυξης.

Τελευταία Νέα

Εγκρίθηκε από το Νόησις η υλοποίηση του σχεδίου του ΕΠΑΛ καλαμπάκας με τίτλο “Πράσινη Ενέργεια και Τεχνολογία”

Τα «Σχέδια Δράσης Σχολείων» έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων επικοινωνίας των μαθητών και τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Εικονικό Μουσείο

Οι μαθητές της Α τάξης στα πλαίσιο του μαθήματος στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους μαθητές του τομέα πληροφορικής (Β’, Γ’ τάξη) του σχολείου μας θα δημιουργήσουν μια εικονική ξενάγηση για γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για το μουσείο Φυσικής ιστορίας και Μανιταριών της πόλη τους.

Έξυπνοι Κάδοι

Οι μαθητές ειδικοτήτων Πληροφορικής & Ηλεκτρολογίας, θα αναλάβουν την συναρμολόγηση και σύνδεση των απαραίτητων εξαρτημάτων (κυψέλες, ταινίες διασύνδεσης, plexiglass, μπαταρίες, inverter, φορτιστής), ώστε να κατασκευάσουν το δικό τους φωτοβολταΙκό σύστημα.


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΑΣΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΤΣΟΥΡΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Επίσκεψη στο Μουσείο

Στο πλαίσιο του μαθήματος "Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων" και της δράσης "Εικονικό Μουσείο" οι μαθητές της Α τάξης του ΕΠΑΛ Καλαμπάκας με τους υπεύθυνους καθηγητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τα εκθέματα του Μουσείου. Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Διευθυντή του Μουσείου όσο και το προσωπικό για την άριστη υποδοχή και φιλοξενία.

Πορεία Δράσης 1

Οι μαθητές της Α τάξης στα πλαίσιο του μαθήματος στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στο εργαστήριο πληροφορικής, συνέλεξαν πληροφορίες για τα ζώα και πτηνά που βρίσκονται σαν εκθέματα στο μουσείο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση.Oι μαθητές με τους υπευθύνους καθηγητές επισκέφτηκαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και με την βοήθεια ειδικής κάμερας με απεικόνιση 360ο 3D κατέγραψαν όλα τα εκθέματα του μουσείου.


Οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής επεξεργάστηκαν το υλικό 3D το οποίο συλλέχθηκε από το Μουσείο με την βοήθεια λογισμικόυ επεξεργασίας εικόνας (Photoshop). Επίσης κατασκευάστηκε από τους μαθητές η ιστοσελίδα του προγράμματος. Η καθοδήγηση από τους εκπαιδευτικούς έγινε με την βοήθεια της σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex και της ασύγχρονης Google Classroom.

Προμηθευτήκαμε τα γυαλιά VR, τα οποία δοκιμάσαμε με τους μαθητές μας, χρησιμοποιώντας το υλικό 3D που δημιούργησαν με την ειδική κάμερα και επεξεργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της εικονικής περιήγησης (3d) για το Μουσείο φυσικής ιστορίας και Μανιταριών. Οι μαθητές πρόσθεσαν τον ήχο (αφήγηση) και το κείμενο στην εφαρμογή VR. Έγινε έλεγχος της εφαρμογής στα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και πραγματοποιήθηκε ομαδική εικονική περιήγηση στο μουσείο με την καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό μέσω εφαρμογής σε tablet

Πορεία Δράσης 2

Υλοποιήθηκε η εγκατάσταση και ρύθμιση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, το οποίο τροφοδοτεί με ρεύμα το σύστημα των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν στο ΕπαΛ Καλαμπάκας από το 2019. Οι μαθητές ηλεκτρολογίας ολοκλήρωσαν την τελική εγκατάσταση ώστε το φωτοβολταϊκό πάνελ να αποθηκεύει το ρεύμα σε κατάλληλη μπαταρία τάσης 12V, το οποίο στη συνέχεια μέσω κατάλληλου inverter μετατρέπεται σε 230V, βγάζει έξοδο σε ηλεκτρολογικό πίνακα και τροφοδοτεί το σύστημα των κάδων (arduino, σερβοκινητήρες, τροφοδοτικά, μετασχηματιστές, laptop, smart TV). Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γεωργούλα Παναγιώτη και την εταιρία GeoGreen για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και για την καθοδήγησή τους τόσο στην επιλογή του ηλεκτρολογικού υλικού, όσο και στην σχεδίαση της συνδεσμολογίας που απαιτείται για ένα τέτοιο σύστημα.
Παράλληλα με το αυτόνομο σύστημα παροχής ρεύματος, οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής υλοποίησαν και μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα των έξυπνων κάδων, όπως πχ την ενσωμάτωση ειδικού πληκτρολογίου με το οποίο θα μπορούμε με χρήση κατάλληλου κωδικού, να δίνουμε την πληροφορία στο σύστημα για το πότε αδειάζει κάθε κάδος, ώστε να συγκεντρώνουμε στατιστικά για τις ποσότητες των υλικών που ανακυκλώνει το σχολείο μας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

από τις Δράσεις μας

Copyright © 2020 Website Designed for Education purposes